Derfor skal I være med i Alle Børn Cykler

Børn cykler, når voksne skaber mulighederne. Her finder du alt, hvad du som lærer har brug for at vide om årets kampagne, og hvad du skal være opmærksom på.

Alle Børn Cykler henvender sig til alle klassetrin og indeholder en landsdækkende cykeldyst, masser af bevægelse og sjove undervisningsmaterialer med cyklen i centrum. Kampagnen afsluttes med kåringen af årets vinderklasse og udnævnelsen af Årets Børnecyklist. Det er gratis at deltage i kampagnen.

At cykle i hverdagen gør en stor forskel for børns sundhed, trivsel og evne til læring. Med Alle Børn Cykler inviterer vi skoler, kommuner og forældre at bakke op om et godt og aktivt børneliv med masser af cykling. Over 100.000 elever fra skoler over hele landet deltager typisk i kampagnen, der kører hvert år i september - næste gang den 2.-15. september 2024.

Alle Børn Cykler 2024 arrangeres med støtte fra Novo Nordisk Danmark.

Det får du med Alle Børn Cykler

Kampagnen henvender sig til elever i 0.-10 klasse. Når du har tilmeldt din klasse, får du adgang til følgende elementer:

  • CYKELDYSTEN Eleverne inviteres til over to uger og på klassebasis at dyste om at cykle flest dage til skole og i fritiden. Jo flere dage dine elever har cyklet, desto flere lodder får klassen til den afsluttende lodtrækning om årets hovedpræmie - fx en cykel til alle klassens elever og dens lærer eller tilsvarende attraktiv præmie. Cykling med hjelm giver dobbelt op på antal lodder.

  • SÆLIGT TIL UDSKOLINGEN Unges cykling er i frit fald. Derfor tilbyder vi en ny skræddersyet indsats til udskolingen, hvor vi sætter elevernes egne cykelvaner til debat gennem to helt nye forløb til faget dansk og en håndfuld særkonkurrencer kun for udskolingen.

  • UNDERVISNINGSMATERIALE Du får adgang til omfattende undervisnings­materiale, der med cyklen i centrum kan inddrages i en række fag i indskoling, mellemtrin og udskoling. Materialet er udviklet i henhold til Undervisnings­ministeriets fælles mål og opfylder fagenes læringsmål

  • FORÆLDRE-INDDRAGELSE Du kan fx via Aula invitere dine elevers forældre ind i det særlige forældre-univers, der skal inspirere og hjælpe forældre til at bakke op om børnecykling og Alle Børn Cykler

  • ÅRETS BØRNECYKLIST Du og dine elever kan være med til at finde Årets Børnecyklist. Cyklistforbundet udnævner som en del af kampagnen Årets Børnecyklist på baggrund af indsendte nomineringer fra kammerater/lærere.

Særligt for udskolingen

Unges cykling er i frit fald. Derfor tilbyder vi en ny skræddersyet indsats til udskolingen, hvor vi sætter udskolingselevers egne cykelvaner til debat gennem to helt nye forløb til dansk og en håndfuld særkonkurrencer kun for udskolingen. I kan frit vælge hvilke elementer I vil bruge.

Læs mere om aktiviteterne for udskolingen

Sådan tilmelder du din klasse

Du skal oprette en profil via tilmeldingssiden. Herefter kan du tilmelde de klasser, som du ønsker. Husk at bruge en mail, som du tjekker løbende, da vi sender nyhedsbreve, materialer m.m. til denne mailadresse.

Obs. Du kan tilmelde lige så mange klasser, som du ønsker. Når de to kampagne-uger er ovre, skal du på klassebasis registrere dine elevers cykeldage og øvrige resultater, så I er med i lodtrækningen om de mange præmier.

Vigtige datoer

1. maj: Tilmeldingen åbner

23. august: Frist for tilmelding

2. - 15. september: Alle Børn Cykler 2024

29. september: Frist for indtastning af klassens cykeldage og øvrige resultater.

4. oktober: Vi kårer årets vinderklasser.

Om undervisningsmaterialet

Brug cyklen som undervisningsredskab. Med Alle BØrn Som tilmeldt får du adgang til en bred vifte af undervisningsmaterialer til indendørs og udendørs undervisning. Inde i klasseværelset kan der fx laves cykelmatematik og forløb i historie om dansk cykelkultur. Udenfor kan der fx laves cykellege i skolegården, eller grammatikøvelser på cykel. Og så er cyklen jo genial til en klaseudflugt. Alle materialer er opdelt på klassetrin og fag og tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets fælles faglige mål. Find undervisningsmaterialerne her.

Sådan nominerer du en elev til prisen Årets Børnecyklist

Det er ikke kun voksne, der kan være rollemodeller for børn. Det kan kammerater også være. Derfor kårer vi hvert år Årets Børnecyklist som en del af Alle Børn Cykler.

Årets Børnecyklist er en, som har gjort en særlig indsats i kampagnen - for eksempel hentet kammeraterne på cykel, cyklet ekstra langt eller lært at cykle.

Mener du, at Årets Børnecyklist sidder i din klasse? Send din nominering til os under kampagnen. Se hvordan du gør her.

Sådan engagerer du forældrene

Det er vigtigt, at forældrene bakker op om deres barns cykling. Du kan fx engage forældrene i kampagnen ved at dele forældrefolderen på Aula eller opfordre dem til at hjælpe deres barn med at lave et cykeltjek derhjemme, så barnet får ekstra point in kampagnen.

Gør også gerne forældrene opmærksomme på AlleBoernCykler.dk/foraeldre. Her ligger der sjove guides, forælder/barn-cykelaftalen, cykellege især til de mindre børn og andet godt.

Derfor skal vi have børn op på cyklerne

Danske børn bevæger sig alt for lidt. Kun 26% af de 11 til 15-årige lever ifølge en rapport udgivet af Sundhedsstyrelsen i 2019 op til anbefalingerne om en times moderat eller intens bevægelse hver dag. I stedet bruger samme gruppe 11 timer eller mere dagligt på at sidde eller ligge ned. Samtidig er danske børn blandt de børn i Europa, som bevæger sig mindst. Det viser en omfattende rapport fra 2016 fra verdenssundhedsorganisationen WHO.

Sundhedsstyrelsen peger på bl.a. hverdagscykling som en god måde at få børn til at være mere fysisk aktive og styrke sundhed, trivsel og indlæring i skolen.

Med Alle Børn Cykler ønsker Cyklistforbundet at inspirere flere børn til at cykle mere i hverdagen og inspirere skoler, kommuner og forældre til at bakke op om børns cykling. Alle Børn Cykler kan også være en god vej at gå i arbejdet med at give børn og unge de krævede 45 minutters daglig bevægelse i løbet af en skoledag.

Sådan gør kampagnen en forskel

Over 100.000 elever deltager typisk i den årlige kampagne, der år efter år har været en populær kampagne hos lærerne. I 2023-evalueringen angav over 90% af de deltagende lærere at være tilfredse eller meget tilfredse med årets kampagne.

Effektmålinger af kampagnen foretaget af COWI i 2014-2017 viser, at kampagne får flere elever op på cyklen, og mange holder også efterfølgende fast i cyklen.

COWI slår i den eksterne evaluering også fast, at kampagnen ikke blot er en gevinst for det enkelte barn. Den indeholder også en stor samfundsmæssig gevinst både økonomisk og sundhedsmæssigt set.