Guide: Sådan tager du klassen med på cykeltur

Guide: Sådan kommer du og din klasse godt på cykeltur

Cyklen er ikke kun til transport til og fra skole. Cyklen er også et genialt redskab til at tage undervisningen ud af de vante rammer og styrke relationen mellem lærer og elever . Det kan måske virke uoverskueligt at skulle tage klassen på cykeltur. Men følger du syv simple råd, er I snart på vej.

For at cykelturen kan blive en succes, er der nogle ting, der er gode at gøre før, under og efter turen.

1. Tjek cyklerne: Elevernes cykler skal være køreklar. Giv forældrene besked i så god tid som muligt om, hvornår I skal på cykeltur, og bed dem tjekke barnets cykel og hjelm. Send dem evt. vores Cykeltjek-guide.

2. Tjek eleverne: Det er rart at vide, hvor gode dine elever er til at cykle, inden du skal have dem med ud i trafikken. Lav en træningsdag i skolegården, hvor I fx leger nogle sjove cykellege, øver at cykle på én lang række etc. Du vil hurtigt kunne se, hvis der er noget, eleverne har behov for at træne, og hvilke elever du måske skal være særligt opmærksom på undervejs på turen.

3. Læg ruten: Vælg så vidt muligt en rute med cykelsti, langs lukkede stier, i skov eller andre steder uden for meget trafik. Lad der ikke gå Danmark Rundt i den. Hold hellere ruten kort og simpel de første par gange. Det vigtigste er, at både du og dine elever får en god oplevelse, så I får lyst til at tage cyklerne på tur igen!

4. Lav aftaler med eleverne: Gennemgå ruten med eleverne på forhånd og tal om, hvordan I gør, hvis I fx bliver delt i et lyskryds eller skal dreje til venstre.

5. Udpeg en bagtrop: Beslut hvem der er bagtrop (anden lærer, forælder eller en elev) og sørg for, at I kan få kontakt telefonisk undervejs.

6. Pak plaster og pumpe: Man skal aldrig gå ned på udstyr, så husk plaster, lappegrej, cykelpumpe, vand og panikchokolade til at give blodsukkeret et skud til hjemturen - eller telefonnummeret på en flink forælder, der kan hente de nødstedte.

7. Snak om hvordan det gik: Når I er så er vel hjemme igen, så husk at få snakket med eleverne om, hvordan det gik. Var der nogle udfordringer undervejs? HVordan løste I dem? Hvad skal I gøre anderledes næste gang?

Det at komme ud af klasseværelset kan virkelig noget. Der kommer et bedre samspil i undervisningen. Cykelturene har meget tydeligt styrket relationen mellem lærer og elever og også eleverne imellem. Vi hjælper og passer på hinanden, når vi er ude at cykle i trafikkenAlan Cunningham Olsen, lærer på Finderuphøj Skole i Viborg

Lærerguide

Her finder du alt, hvad du som lærer har brug for at vide om kampagnen, og hvad du skal være opmærksom på.

Læs mere

Fotokonkurrence

Tag dine elever med på cykeltur ud i det blå, tag et sjovt klassebillede (vær gerne kreativ!) og vind et pizza-party til klassen.

Se hvordan I er med

Principia i Skolen med HF Christiansen

Bestil et klassesæt af mountainbikes, kom afsted på to dages MTB-kursus på Slette Strand - Danmarks bedste MTB-kursussted og giv dine elever en god og sjov måde at samles om en fysisk aktivitet på.

Læs mere